Върховният представител за външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел обвини

...
Върховният представител за външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел обвини
Коментари Харесай

ЕС обвинява Косово за блокираните преговори със Сърбия

Върховният представител за външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел обвини Косово за неуспеха да извърши съглашението със Сърбия за нормализиране на връзките сред двете страни, предава Ройтерс.

Борел приказва след разговори в Брюксел с косовския министър председател Албин Курти и сръбския президент Александър Вучич относно проекта, който беше контрактуван по-рано тази година, само че скоро той заседна в безизходицата сред Прищина и Белград.

" Не беше допустимо да преодолеем разликите през днешния ден ", сподели Борел след срещата.

Той съобщи, че Курти " не е подготвен да продължи напред " със основаването на асоциация на общините със сръбско болшинство, която ще им даде повече автономност и с което Прищина се ангажира през 2013 година по време на договаряния с Белград, извършени с посредничеството на Европейски Съюз.

Етническите албанци съставляват повече от 90% от популацията в Косово, като сърбите са единствено болшинството в северния район, където се планува основаване на асоциация на общините със сръбско болшинство.

Напрежението сред двете страни набъбна през май, когато повече от 90 мироопазващи бойци на НАТО и към 50 сръбски протестиращи бяха ранени при вълнения в Северно Косово.

Сблъсъците избухнаха, откакто етническите албански кметове встъпиха в служба на север, с поддръжката на косовските специфични полицейски елементи, след локални избори, на които избирателната интензивност беше единствено 3,5% заради протест от страна на сърбите.

Борел сподели, че Курти е настоял, че първата стъпка в използването на проекта би трябвало да бъде " формализиране на фактическото признание " на Косово, което разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година, само че което Белград към момента счита за своя провинция.

Борел сподели, че е предложил на Курти и Вучич двете стъпки - пускане на асоциация на общините и де факто признание на Косово - да бъдат подхванати " паралелно ". Вучич беше приел предлагането, само че Курти го отхвърли, сподели Борел пред кореспонденти.

Той предизвести, че безизходицата е засегнала стремежите на балканските съседи да се приближат до Европейски Съюз и да се причислят към блока един ден.

" Без нормализация няма да има европейско бъдеще нито за Косово, нито за Сърбия ", сподели той.

Курти упрекна Европейски Съюз, че е привързан, като сподели, че блокът е приел позицията на Сърбия като своя.

" Условията на Сърбия се трансфораха в позиция на европейския медиатор (Мирослав) Лайчак и с цел да продължим напред, това би трябвало да бъде преодоляно ", сподели Курти пред кореспонденти.

Сърбите в Северно Косово не одобряват декларацията за самостоятелност от Сърбия от 2008 година, която пристигна съвсем десетилетие след въстанието против репресивното сръбско ръководство, и към момента виждат Белград като своя столица.

Вучич сподели пред кореспонденти, че договарянията ще би трябвало да продължат.

" Ще би трябвало да приказваме и да намерим пътя напред ", сподели той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР